Home   |  تماس با ما و ارسال مطالب | نرم‌افزارهاي مورد نياز |

 

 

20-08-2024

 

روغن‌نباتی پالم

 

دنیای عالم مخالف تولید و عرضه و مصرف روغن‌نباتی پالم است؛ اما چرا؟

چون در کشورهای آسیایی اقدام به قطع درختان و نابودی جنگل‌ها کرده و به‌جای آن نخل یا خرمای پالم می‌کارند و این باعث نابودی اکوسیستم سیاره زمین می‌شود حتی نابودی و انقراض گونه‌های جانوری. ازاین‌رو روغن‌نباتی پالم مخالفان سرسختی در سطح بین‌المللی دارد. ولی در ایران چنین تصور می‌شود که این نوع روغن ناسالم و برای سلامتی انسان مضر است. درحالی‌که روغن پالم یکی از بهترین و سالم‌ترین انواع روغن‌نباتی است همانند روغن‌نباتی زیتون و کنجد. روغن پالم به لبنیات و بستی افزوده می‌شود تا چربی آن بالا رفته و خوشمزه شود.
روغن نارگیل همراه با روغن خرما (پالم) یکی از معدود چربی‌های گیاهی بسیار اشباع شده است که در دمای اتاق نیمه جامد است که شامل چندین چربی اشباع و غیراشباع به‌صورت گلیسیرین (۰٫۱٪ اشباع) و میرستات (۱٪ اشباع) و پالمیتات (۴۴٪ اشباع) و استئارات (۵٪ اشباع) و اولئات و لینولئات و آلفا لینولئیک است.
مانند همه روغن‌های گیاهی روغن نخل حاوی کلسترول نیست، اگرچه مصرف چربی اشباع شده کلسترول LDL و HDL را افزایش می‌دهد.
روغن نخل یک ماده رایج برای پخت‌وپز در کمربند استوایی، آفریقا، آسیای جنوب شرقی و بخش‌هایی از برزیل است. در دیگر نقاط جهان برای پایین آوردن هزینه‌ها در صنایع غذایی تجاری و پایداری بالا اکسیداتیو (اشباع) محصول پالایش‌شده برای سرخ‌کردن هم استفاده می‌شود. روغن نخل به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای چربی‌های ترانس یافت شده است. بااین‌حال مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ انجام شد که نشان داد ممکن است روغن نخل جایگزین مناسبی (به دلیل داشتن چربی‌های ترانس) برای افراد با سطح بالای LDL نباشد. استفاده از روغن نخل نگرانی‌هایی را برای گروه‌های فعال محیط‌زیست نیز ایجاد کرده است. میزان بسیار روغن‌ها در درختان باعث جذب سرمایه‌گذاران برای سوددهی شده است که این منجر به ازمیان‌رفتن جنگل‌های اندونزی به‌منظور ایجاد فضا برای کشت خالص روغن خرما شده است؛ و این باعث ازمیان‌رفتن میزان قابل‌توجهی از زیستگاه اورانگوتان شده به‌ویژه دو گونه اورانگوتان سوماترایی که در معرض انقراض قرار گرفته‌اند.
در سال ۲۰۰۴ برای رسیدگی به این نگرانی‌ها میزگردی تحت عنوان RSPO برای کار با صنعت روغن نخل تشکیل شد. علاوه بر این در سال ۱۹۹۲ در پاسخ به نگرانی در مورد جنگل‌زدایی دولت مالزی متعهد به افزایش محدودیت مزارع روغن نخل با حفظ حداقل نیمی از زمین کشور به‌عنوان پوشش جنگلی شده است.

استفاده بشر از روغن نخل به بیش از ۵۰۰۰ سال می‌رسد در اواخر ۱۸۰۰ باستان‌شناسان یک‌ماده‌ای را کشف کردند و به این نتیجه رسیدند که روغن نخل اصلی در یک قبر به قدمت ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد وجود دارد. اعتقاد بر این است که بازرگانان غرب روغن نخل را به مصر می‌آوردند. روغن نخل guineensis elaeis به مدت طولانی در غرب و کشورهای آفریقایی مرکزی به رسمیت شناخته شده و به طور گسترده‌ای به‌عنوان روغن پخت‌وپز استفاده می‌شود. تجار اروپایی گاهی با غرب آفریقا برای خرید روغن پالم پخت‌وپز تجارت می‌کنند. روغن نخل یک کالای بسیار متداول برای تجار بریتانیایی است. به‌عنوان روان‌کننده‌های صنعتی برای ماشین‌آلات در طول انقلاب صنعتی بریتانیا استفاده می‌شده. روغن نخل اساس تشکیل محصولات صابونی مثل: اهرم برادران (در حال حاضر یونیلور)، صابون سان لایت و برند پالمولیو آمریکا است. در حدود سال ۱۸۷۰ صادرات اولیه روغن نخل از برخی از کشورهای غرب آفریقا مانند غنا و نیجریه صورت گرفت. اگر چه این کار از کاکائو در سال ۱۸۸۰ پیشی گرفته بود.
روغن نخل قرمز نام خود را از مشخصه قرمز تیره‌رنگ که از کاروتنوئیدها مثل آلفا کاروتن، B کاروتن، لیکوین گرفته است. مانند مواد طبیعی مثل گوجه‌فرنگی، هویج و دیگر میوه‌ها و سبزی‌ها که سرشار از رنگ هستند. روغن پالم قرمز حاوی حداقل ۱۰ گونه کاروتنوئید دیگر به همراه توکوفرون‌ها و (اعضای خانواده uite 10 OQ)، فیتوسروت‌ها و گلیکولیپیدها است. در یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۰۷ دانشمندان در آفریقای جنوبی دریافتند که مصرف روغن نخل قرمز در یک رژیم غذایی پر کلسترول به طور قابل‌توجهی موجب کاهش فسفوریلاسیون p38.map در قلب موش صحرایی می‌شود. در اواسط ۱۹۹۰ روغن پالم قرمز که سرد شده و در بطری ریخته شده بود به‌عنوان روغن پخت‌وپز استفاده می‌شد و در سس مخلوط می‌شد همچنین به‌عنوان روغن سالاد استفاده می‌شد. آنتی‌اکسیدان‌های روغن پالم قرمز مثل توکوتری نولز و کاروتنوئیدها به دلیل خواص درمانی که ادعا می‌شد به مواد غذایی و لوازم‌آرایش اضافه می‌گردید. مطالعاتی که در سال ۲۰۰۹ میزان انتشار اکرول را آزمایش کرد. نشان داد که یک محصول سمی و بد بود حاصل از تجزیه گلیسرول از قسمت عمیق سرخ‌کردن سیب‌زمینی در روغن پالم قرمز و زیتون و روغن آفتاب‌گردان اشباع نشده حاصل می‌شود. این مطالعات نشان داد که بالاترین میزان انتشار acrolein از روغن آفتاب‌گردان اشباع شده (دانشمندان روغن قرمز پالم را به‌عنوان اشباع‌نشدهٔ تک زنجیره‌ای monounsaturated مشخص کرده‌اند) و پایین‌تر از آن پالم و روغن‌زیتون است. سازمان بهداشت میزان قابل‌مصرف acrolein از راه دهان را دوز/mg 5/7 در هر kg از وزن بدن تثبیت کردند. اگر چه acrolein در سرخ‌کردن به وجود می‌آید میزان آن تنها چند میکروگرم در هر کیلوگرم است. مطالعاتی در سال ۲۰۱۱ نشان داد احتمال به خطر انداختن سلامتی توسط acrolein در غذا کم است.
کره جایگزین: بسیاری از غذاهای فراوری شده به‌عنوان یک جزء ترکیبی حاوی روغن خرما هستند. در بالاترین درجهٔ اشباع طبیعی، روغن پالم در دمای اتاق در مناطق معتدله جامد است؛ و این باعث می‌شود که یک جایگزین مناسب و ارزان برای کره در محل‌هایی که استفاده از چربی جامد مطلوب است باشد. مانند ساخت خمیر شیرینی و غذاهای پخته: در این مورد این محصول از دیگر جایگزین‌های چربی ترانس نیمه هیدروژنه خطر کمتری برای سلامتی دارد.
در ایران بعضی از کارخانه‌های لبنیاتی از روغن پالم (روغن گیاهی) برای پرچرب کردن محصولات لبنی مانند شیر پرچرب، ماست، پنیر استفاده کرده‌اند که از سوی وزارت بهداشت دولت یازدهم مصرف آن‌ها غیرمجاز اعلام شد.
در ایران در ساخت برخی از شیرهای خشک نوزادان نیز از روغن پالم استفاده شده است.

https://fa.wikipedia.org

 

 

خیلی‌خیلی خوشحال هستیم که در نهایت جامعه پزشکی مخصوصاً بخش بهداشت و سلامت و قانون‌گذاری و دانشگاهیان متوجه شدند که روغن پالم چیست؟

در مورد کلسترول و... به نتایج خوبی هم دست یافتند و این تناقض بزرگ حل شد که چرا پالم در شیرخشک ایرانیان مورد مصرف دارد؛ ولی در محصولات لبنی ممنوع الاستفاده شده است. انشا الله این پارادوکس هم به‌زودی‌زود حل شود و متوجه قوانین و نسخه‌های که می‌نویسند و می‌پیچند بشوند و شما هم نگران بالارفتن کلسترول خون خود نباشید. در کنار روغن پالم ماهی مصرف کنید البته اگر توانستید سیدشان یا خریداری کنید. نشد قرص امگا ۳ در داروخانه موجود است. تخم‌مرغ هم که در دسترس و فراوان شده است. البته تقلبی آن هم از چین وارد می‌شود. همچنین خاویار تقلبی که مزه نشاسته می‌دهد. شما تحقیق کنید که چه کسانی ماهی صادر کرده و به‌جای آن تخم‌مرغ و خاویار و... تقلبی وارد می‌کنند حتی همان قرص‌های امگا ۳ جعلی که مزه روغن بزرک می‌دهد. از لحاظ تئوری نباید که کلسترول خون بالا رود؛ ولی در عمل خیلی هم بالا می‌رود اگر چه که به‌تمامی توصیه‌ها عمل کنید؛ چون بخش تغذیه و دارو و درمان مشکلات حادی دارد.

 

 

فریب مردم با درج "بدون کلسترول" روی روغن‌های گیاهی


سرپرست اداره کل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: درج عنوان بدون کلسترول روی روغن‌های نباتی از دسته تبلیغاتی محسوب می‌شود که درست نیست چرا که روغن‌های نباتی در اصل فاقد کلسترول بوده است.

به گزارش مشرق، دکتر عبدالعظیم بهفر؛ سرپرست اداره کل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: قوانین منع تبلیغات کالاهای آسیب‌رسان به سلامت اگرچه نوشته می‌شوند اما خوانده نمی‌شوند بنابراین به‌رغم اینکه قانون منع تبلیغات کالاهای آسیب‌رسان در رسانه ملی مصوب است و هر ساله کالاهای آسیب‌رسان و غیر مجاز اعلام می‌شوند اما اجرای جدی این قانون در محاق قرار می‌گیرد و شوربختانه شاهد جلوه نمایی دشمنان سلامتی در رسانه‌ها هستیم.

وی افزود: عدول از این قانون هم به روش‌های مختلف صورت می‌گیرد و ادعاهای غیر واقعی یا اغراق در معرفی محصول پاشنه آشیل بسیاری از تبلیغات است، گاهی عنوان عوض می‌شود، گاهی با ایما و اشاره محصول را تبلیغ می‌کنند که البته در پس این اقدامات یک ترس از قانون مشاهده می‌شود؛ اما با تساهل و مداراهای اخیر برخی از شرکت‌ها و نشان‌های تجاری با چراغ سبز رسانه ملی در چشم قوانین زل می‌زنند و آشکارا و مستقیم مخاطب را به مصرف محصولات آسیب‌رسان به سلامت دعوت می‌کنند.

بهفر در همین ارتباط به برگزاری جلسات مشترک با مسوولان رسانه ملی اشاره کرد و گفت: در جلساتی که با مسئولان رسانه ملی برگزار کرده‌ایم مهم‌ترین دلیل مدارا با تخلفات تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت را کم بودن بودجه و ضرورت اکتساب منابع مالی برای بقا و استمرار فعالیت‌ها عنوان می‌کنند که صحت‌سنجی این موضوع کار ارگان‌های بودجه‌ای است، اما آن‌چه اظهر من الشمس است اینکه "هدف نمی‌تواند توجیه گر وسیله باشد"؛ شیوع بیماری‌های مختلفی مثل سرطان حتماً با مولفه غذاهای مضر در ارتباط است و حتماً تغذیه غیر سالم در سبک زندگی اشتباه تاثیرگذار است.

وی افزود: طبیعتاً یکی از مهم‌ترین ناظران در کنار ارگان‌های دیگر، سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت است و ما ملزم به برخورد سلبی و حتی قضایی با کسانی هستیم که با تخطی از قوانین سلامت، جامعه را تهدید می‌کنند؛ اما فرد فرد جامعه نیز باید نسبت به سلامت خود حساس باشد و دست از مطالبه گری به انحا مختلف بر ندارد.

سرپرست اداره کل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، در واکنش به برخی ادعاهای نادرست در تبلیغات محصولات غذایی، بیان کرد: در حوزه تبلیغات محصولات غذایی گاهی اوقات ادعاهای نادرست و خلاف واقع مطرح می‌شود که برخی از آن‌ها اصولاً موضوعیت ندارد؛ مثلاً درج عنوان بدون کلسترول روی روغن‌های نباتی نیز از این دسته تبلیغات محسوب می‌شود؛ چرا که روغن‌های نباتی در اصل فاقد کلسترول بوده و تنها در روغن‌های حیوانی وجود دارد.

بهفر گفت: درج عنوان بدون افزودنی روی شیرهای استریل نیز از این دست تبلیغات است، چراکه شیرهای استریل نیازی به افزودنی یا نگهدارنده ندارند، چون داخل آن میکروبی وجود ندارد.

وی افزود: به هر حال بسیاری از اسنک‌ها، روغن‌ها، انواع سُس، آب‌میوه‌ها و نوشیدنی‌هایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم، محصول یا شرکت و برند را تبلیغ می‌کنند غیر قانونی هستند و نباید در رسانه ملی یا هر رسانه دیگر تبلیغات داشته باشد.

بهفر گفت: یکی از موضوعاتی که در تبلیغات کالاهای آسیب رسان وجود دارد و برخی آن را به عنوان یک چالش به حساب می‌آورند، کلی بودن دستورالعمل تبلیغات است که شاید بهتر باشد ارگان‌های مرتبط با این موضوع دستورالعمل را با شاخص‌های کمی قابل سنجش و اندازه گیری، به روزرسانی نموده و دستورالعمل جدید را با جدیت عملیاتی کنند.

وی خاطرنشان کرد: شورای سیاست‌گذاری سلامت صدا و سیما هم به عنوان فصل مشترکی در پیشبرد اهداف سلامت محور، می‌تواند در احیای اجرای قانون منع تبلیغات محصولات آسیب‌رسان به سلامت در رسانه ملی نقش ایفا کند و ما هم آمادگی داریم تمامی امکانات خود در جهت اشاعه فرهنگ سلامت را در اختیار نهاد مهم اطلاع رسانی و فرهنگ سازی کشور قرار دهیم.

https://www.mashreghnews.ir


این مورد را خوب فهمیدند؛ ولی کاری‌اش نمیشه کرد؛ چون مدیرعامل زنگ می زنه میگه سود و قیمت سهام پایین میاد کدام آدم عاقل به دارایی و اموال خودش زیان و ضرر می زنه.

 

 

اصلاً خیلی هم دلت بخواد که داخلش پالم باشه چه‌بهتر. آدم عاقل، مگه به تو پالم و روغن‌زیتون و کنجد می دن بخوری. همون روغن تصفیه نشده حمل‌ونقل شده داخل تانکر بنزین و گازوئیل دوسره از بندرعباس و بوشهر برات کلی سلامتی به ارمغان داره. حالا شاید روغن‌موتور یا روغن‌سوخته. روغن‌سوخته ببر به جاش روغن‌نباتی بیار. شاید خود کشتی هم سوخت می بره به جاش روغن‌نباتی میاره.
درب تانکرو باز بزاری بنزین بخار میشه و بجاش روغن بریز. ولی روغن نمی پره. اشکالی نداره تو بنزین حل میشه و به این خاطر ماشین‌های چینی و کره‌ای و... کلاً آسیایی دود کرده و بوی سیب‌زمینی‌سرخ‌کرده می‌دن. ولی ایران که میان بدون دود و بو می شن و این برای چینی‌ها و... کلاً معما شده.

---------------------------


تخم مرغ تقلبی ساخت چین:


https://www.aparat.com/v/l702k4v

https://www.aparat.com/v/x21v3xm

https://www.aparat.com/v/c30432u

روزی سه عدد بخوری کلسترول خون از بین می‌رود البته با چشم‌بسته و نه باز. درست مثل کله‌پاچه. قدیم‌ها می‌گفتند صبح نخور؛ بلکه در تاریکی شب بخور.

-----------------------------

 

 

----------------------------

 

 

ماهی قرمزگوشت که به نام «سالمون» ایرانی فروخته می‌شود، همان قزل آلا است که به گفته یک مقام بهداشتی در استان فارس؛ رنگ گوشتش را قرمز کرده اند تا گران‌تر فروخته شود.

مهدی پورداود معاون مرکز علمی آموزشی جهاد کشاورزی شهرستان جهرم اظهار داشت:سالمون شبیه قزل‌آلا، ولی گوشتش قرمز یا نارنجی پررنگ است که فروشندگان سودجو، رنگدانه‌های طبیعی و رنگ‌های مصنوعی (مضر برای سلامتی) را به خورد قزل‌آلا می‌دهند تا جای سالمون فروخته شود.

مهدی پورداود ادامه داد: سالمون فقط در نواحی آتلانتیک و در کشورهایی، چون نروژ و دانمارک پرورش می‌یابد و چیزی با عنوان سالمون ایرانی یا سالمون خزر وجود ندارد.معاون مرکز علمی آموزشی جهاد کشاورزی شهرستان جهرم گفت: چند سالی است که نوعی ماهی به صورت فیله و... با نام سالمون ایرانی فروخته می‌شود که تقلبی است.

پورداود اضافه کرد: قیمت سالمون آتلانتیک بالاتر از یکصد هزار تومان در هر کیلوگرم و اکنون کمیاب شده است.این مدرس دانشگاه بیان داشت: هموطنان توجه کنند که در بازار، سالمون‌های وکیوم شده و با مارک و بسته بندی‌های مخصوص کشور‌های آتلانتیک یا نروژ و دانمارک اصالت دارند و در غیر این صورت تقلبی و به دلیل استفاده تولیدکنندگان از رنگدانه‌های مصنوعی برای سلامتی مضر هستند. (ایرنا)

 

 

ايرنا/ ماهي قرمزگوشت که به نام سالمون ايراني فروخته مي شود، همان قزل آلاست که به گفته يک مقام بهداشتي در استان فارس؛ رنگ گوشتش را قرمز کرده اند تا گران تر فروخته شود. معاون مرکز علمي آموزشي جهاد کشاورزي شهرستان جهرم گفت:سالمون شبيه قزل‌آلاست ولي گوشتش قرمز يا نارنجي پررنگ است که فروشندگان سودجو، رنگدانه‌هاي طبيعي و رنگ هاي مصنوعي(مضر براي سلامتي) را به خورد قزل‌آلا مي ‌دهند تا جاي سالمون فروخته شود. دکتر مهدي پورداود ادامه داد: سالمون فقط در نواحي آتلانتيک و در کشورهايي چون نروژ و دانمارک پرورش مي‌ يابد و چيزي با عنوان سالمون ايراني يا سالمون خزر وجود ندارد. وي گفت: چند سالي است که نوعي ماهي به صورت فيله و... با نام سالمون ايراني فروخته مي‌شود که تقلبي است. معاون مرکز علمي آموزشي جهاد کشاورزي شهرستان جهرم اضافه کرد: قيمت سالمون آتلانتيک بالاتر از يکصد هزار تومان در هر کيلوگرم است و اکنون کمياب شده است. اين مدرس دانشگاه بيان داشت: هموطنان عزيز توجه کنند که در بازار، سالمون‌هاي وکيوم‌ شده و با مارک و بسته‌ بندي‌هاي مخصوص کشورهاي آتلانتيک يا نروژ و دانمارک اصالت دارند و در غير اين صورت تقلبي‌ اند و به دليل استفاده توليدکنندگان از رنگدانه‌هاي مصنوعي براي سلامتي مضر هستند. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/

 

----------------------

آزموش خونگی تشخیص اصل بودن مکمل امگا سه


https://www.aparat.com/v/ci0h8
https://www.aparat.com/v/r44d12i

گویا با یونولیت واکنش می ده ولی علمی و آزمایشگاهی نیست حالا بماند خیلی چیزها با یونولیت هم واکنش می دن که می توان بجای امگا 3 فروخت

----------------------

 

پس ما متوجه دو مسئله کلی می‌شویم:

۱- با پروپاگاندا می‌توان حقایق را واژگون و برعکس کرد.
۲- تنها کارخانجات قند و نوشابه و شکلات و... سازی عامل سرطان نیستند؛ بلکه کل صنایع حالا غذایی و غیر غذایی مقصر گسترش سرطان هستند؛ ولی اینها به دانشگاهیان پول و رشوه می‌دهند تا بر علیه یکدیگر مقاله و پایان‌نامه و دکتری بنویسند و مقصر را شخص دیگری معرفی و از خودشان رفع مسئولیت کنند. یعنی جنگ دانشگاهیان و مقاله‌نویسان و صاحبان صنایع در سطح بین‌المللی که اگر درست فکر کنیم مقصر خود آنها هستند که واقعیت را به دنیا اعلام نمی‌کنند که اگر بکنند خودشان بی حقوق و مزایا می‌مانند و بدتر از گالیله می‌شوند. گالیله ویلای خصوصی داشت و در آن حصر خانگی شد اینها آن را هم ندارند. انشا الله در آینده به دست آورند.

 

---------------------------

 

جنگ جهانی کارخانجات داروسازی، نوشابه‌سازی و... به معیت و همراهی دانشگاه و مؤسسات مربوط به بهداشت و درمان و تغذیه:
اما بی‌فایده است؛ چون از واژگان شاید، ممکن است، توصیه می‌شود و فعلاً قطعی و معلوم و مشخص نیست استفاده می‌کنند؛ چون طرف مقابل قدر است. یکی بنویس سه تا تحویل بگیر. یکی از این مقالات شما را از فرش به عرش و برعکس جابه‌جا می‌کند. نتیجه در اذهان عمومی نتیجه‌بخش است؛ یعنی تبلیغات مثبت یا منفی و بازتاب آن در جامعه. از شما بخرند یا اینکه نخرند.



شیرین کننده‌های نوشابه رژیمی سرطان‌زا هستند؟

ایسنا نوشت: سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارش نهایی خود در خصوص شیرین‌کننده «آسپارتام»، این ماده را به عنوان یکی از علت‌های «احتمالی» سرطان در نظر گرفت و این در حالیست که یک گروه تخصصی دیگر مصرف این ماده جایگزین قند را در مقادیر محدود هنوز ایمن می‌داند.

براساس اطلاع‌رسانی‌های قبلی قرار بود که این بالاترین مرجع بهداشتی جهان امروز (جمعه ۱۴ ماه ژوئیه) تصمیم نهایی خود را در خصوص سرطان‌زا بودن یا نبودن شیرین‌کننده مصنوعی «آسپارتام» که در نوشابه‌های رژیمی و بسیاری از خوراکی‌های دیگر به‌ کار می‌رود به صورت رسمی اعلام کند.

همچنین یک گروه تخصصی دیگر هم روی همین موضوع تحقیق می‌کردند که نتایج متفاوت این دو مطالعه هم‌زمان، اوایل امروز (جمعه) منتشر شد.

یکی از این بررسی‌ها توسط آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان، از شعبات ویژه سازمان جهانی بهداشت انجام شده و گزارش دیگر نیز از سوی هیات منتخبی زیر نظر سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل ارائه شده است.

آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان مستقر در لیون فرانسه به طور دوره‌ای خطرات سرطان بالقوه را بررسی می‌کند اما در ارزیابی خود مشخص نکرده است که منظورش از «احتمالا سرطان‌زا بودن» این شیرین‌کننده چقدر است.

اگر این‌گونه باشد آسپارتام هم با ۳۰۰ عامل سرطان‌زای احتمالی دیگر از جمله عصاره آلوئه‌ورا، ترشی آسیایی سبزیجات و حرفه نجاری در یک ردیف قرار می‌گیرد.

با این‌ حال دستورالعمل استفاده از این شیرین کننده تغییر نمی‌کند.

دکتر فرانچسکو برانکا، مدیر تغذیه سازمان جهانی بهداشت گفت: ما به مصرف کنندگان نمی‌گوییم که مصرف آسپارتام را به طور کامل متوقف کنند بلکه فقط توصیه می‌کنیم کمی اعتدال را رعایت کنند.

نتایج این دو مطالعه چه بود؟

بر اساس مطالعات انجام شده از سوی آژانس تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت روی انسان، شواهد «محدود» نشان می‌دهد که آسپارتام «احتمالا» با سرطان کبد مرتبط است.

اما در یک ارزیابی جداگانه، کارشناسان سازمان جهانی بهداشت و آژانس سازمان غذا و کشاورزی با به روز کردن مطالعات خود و بررسی میزان مصرف روزانه قابل قبول از این ماده به این نتیجه رسیدند که «هیچ مدرک قانع‌کننده‌ای» در سطوح مصرفی فعلی مبنی بر خطرناک بودن آسپارتام وجود ندارد.

البته چندی پیش سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد شیرین‌کننده‌های بدون قند به کاهش وزن کمک نمی‌کنند و می‌توانند منجر به افزایش خطر دیابت، بیماری قلبی و مرگ زودهنگام در بزرگسالان شوند.

آیا باید در مورد مصرف این ماده نگران باشیم؟

تا زمانی که از مقادیر مصرف توصیه شده فراتر نمی‌روید جای نگرانی نیست. سازمان غذا و داروی ایالات متحده اعلام کرد که این شواهد علمی همچنان موید نظر این مرجع غذایی در مورد «بی‌خطر بودن» آسپارتام «برای جمعیت عمومی» در مقادیر محدود مصرفی است.

تقریبا هر ماده‌ای می‌تواند در مقادیر مصرف بیش از حد خطرناک باشد. متخصصان می‌گویند: حتی مواد مغذی ضروری مانند ویتامین آ، آهن و آب در صورت مصرف بیش از حد در عرض چند ساعت شما را می‌کشند.

بهترین انتخاب برای مصرف کنندگان

دکتر پیتر لوری، مدیر اجرایی «مرکز علم در منافع عمومی» معتقد است که انتخاب آسانی برای مصرف کنندگان وجود دارد.

او می‌گوید: دست‌کم در مورد نوشیدنی‌ها، پیام ما این است که بهترین انتخاب شما، نوشیدن آب یا نوشیدنی‌های بدون شیرینی باشد.

آسپارتام چیست؟

آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی کم کالری است که حدود ۲۰۰ برابر شیرین‌تر از شکر است. این ماده یک پودر سفید و بی بو و پرمصرف‌ترین شیرین کننده مصنوعی در جهان است. آسپارتام به عنوان یک افزودنی مجاز غذایی در اروپا و ایالات متحده طبقه‌بندی شده و در بسیاری از غذاها، نوشیدنی‌ها مانند نوشابه‌های رژیمی، دسرها، آدامس‌ها، داروها از جمله قطره‌های سرفه و غذاهایی که برای کمک به کاهش وزن هستند، استفاده می‌شود.

آسپارتام در سال ۱۹۷۴ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده با مصرف روزانه قابل قبول ۵۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تایید شد. طبق گفته این سازمان، یک فرد با ۶۰ کیلوگرم وزن می‌بایست حدود ۷۵ بسته آسپارتام مصرف کند تا به میزان غیرمجاز برسد.

کارشناسان سازمان ملل هم در سال ۱۹۸۱ ایمنی آسپارتام را ارزیابی کردند و حد مجاز روزانه ایمن را کمی پایین‌تر، یعنی در حدود ۴۰ میلی گرم آسپارتام به ازای هر کیلوگرم وزن تعیین کردند.

https://www.khabaronline.ir

 

پس رسانه‌ها باید خریداری یا همکار شوند؛ چون یک خبر و تبلیغات گسترده همه چیز را تعیین و مشخص می‌کند. یعنی در اول گفتند که مصرف قند زیان‌بار و سرطان‌زا است اجازه دهید ما قند مصنوعی تولید و مصرف کنیم تا قیمت نوشابه و... کاهش یابد و فروش بالا رود و سود زیاد شود. بعداً رقبا گفتند اینها زیان‌بارتر هستند و خودشان عامل سرطان می‌شوند. کدام گروه راست می‌گوید؟ هیچ‌کدام بلکه جنگ تجاری است البته در قالب و ظاهر علمی است؛ چون مدارک و قطعیتی وجود ندارد. مشکل به ما مربوط نمی‌شود صادر کنید خارج کشور.

 

 

محمدرضا طباطبايي   ۱۴۰۳/۰۵/۳۰

http://www.ki2100.com